Teksti ja kuvat: Anna-Kaisa Kauppinen
Turun Korppolaismäkeä ympäröi tiivis asutus ja sen ympäristöön rakennetaan koko ajan lisää. Ei siis ihme, jos ei ole tullut hoksanneeksi näinkin lähellä Turun keskustaa olevaa retkikohdetta. Nyt talvella Korppolaismäen Maununtyttärenpuistosta voi ihailla turkulaista talvimaisemaa: Aurajokisuuta laivoineen ja nostureineen, Turun linnaa ja näkymää merelle asti. Ja miksipä ei tekisi havaintoja myös lumi- ja jäätilanteesta sekä talvilajeista ja ottaisi osaa Talviseurantaan.
Korppolaismäelle kannattaa suunnata talven lisäksi myös muina vuodenaikoina, sillä Maununtyttärenpuisto on näköalansa lisäksi hieno kohde rikkaan lajistonsa vuoksi: kasveihin perehtynyt voi löytää mäeltä mm. kallioketoakasvillisuutta ja arkeofyyttejä eli muinaistulokaskasveja. Hyönteisistä tai lepakoista kiinnostunutkin saattaa tehdä kiehtovia havaintoja.
Korppolaismäki sijaitsee Aurajokisuun ja Vähä-Heikkilän välissä, Majakkarannan vieressä. Jos kulkee bussilla, kannattaa matkustaa Fölin kolmosella Majakkarannan päätepysäkille. (Muistathan korona-ajan suosituksen käyttää bussissa maskia!)
Parhaiten Korppolaismäen näköalapaikalle löytää kävelemällä Maununtyttärenkatua ylös loppuun asti ja kääntymällä vasemmalle, mäen huipulle vievälle polulle. Kyseessä on Maununtyttärenpuiston koillispääty, josta löytyy pari pöytää penkkeineen. Ehkä onkin jo sopiva hetki nauttia mukaan pakatut eväät?
Puistoalueen toiseen päähän, lounaaseen, johtaa useita polkuja (ellei lumi ole peittänyt niitä alleen). Eksymistä ei tarvitse pelätä, sillä alue on talojen ja niiden pihojen sekä osittain myös verkkoaidan rajaama, ja lisäksi vain muutaman hehtaarin kokoinen. Pois löytää kyllä, vaikka polkuja seuratessa suuntavaisto hetkeksi häviäisikin.
Korppolaismäen puistoalueen nimi, Maununtyttärenpuisto, juontaa juurensa 1500-luvulle. Kerrotaan, että Kaarina Maununtytär olisi asunut Korppolaismäellä sijainneessa mökissä: hän halusi olla Turun linnassa vankina olevan puolisonsa, Eerik XIV:n lähellä.
Katso ohjeet Talviseurantaan ja ilmoita havaintosi osoitteessa: www.talviseuranta.fi
Jaa retkikokemuksesi ja omat lähiluontovinkkisi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #yksinluontoon!