28.2.2021

Turun lähiluonto tutuksi: Toijaisten luontopolku

Teksti ja kuvat: Anna-Kaisa Kauppinen


Toijaisten parin kilometrin mittainen luontopolku sijaitsee keskellä Hirvensaloa, Toijaistenmetsässä. Pyörällä tai vaihtoehtoisesti henkilöautolla tullessa kulkupelin voi parkkeerata esimerkiksi Toijaistentien koira-aitauksen parkkipaikalle. 

Jos saapuu luontopolulle bussilla, Fölibussi numero 56 taitaa olla paras valinta. Kukolantiellä on (ainakin toistaiseksi) päätepysäkki ennen liikenneympyrää, jossa voi jäädä pois kyydistä. Tämän jälkeen pitää vielä kävellä liikenneympyrästä oikealle ylös Toijaistentietä koira-aitaukselle asti. Koira-aitausta suunnilleen vastapäätä, Toijaistentien toisella puolella, on kyltti, joka osoittaa luontopolun alkamiskohdan. 

Luontopolun mutkitteleva reitti on merkitty keltaisin, puiden runkoihin maalatuin ympyröin. Pääosin keltaiset merkit löytyvät hyvin. Maasto on kumpuilevaa, eikä se kaikilta osin ole kovin helppokulkuista, joten se soveltuu lähinnä vain hyväjalkaisille kulkijoille. Reitin varrella on tietotauluja, jotka käsittelevät niin alueen kasvillisuutta kuin historiaakin. 

Suunnilleen puolivälissä reittiä, aukealla kalliolla, on nuotiopaikka, jossa voi nauttia eväät. Omat polttopuut pitää ottaa mukaan, jos mielii sytyttää tulet. Reitti päättyy uuden asuntoalueen laidalle ja metsästä voi poistua Norrgårdinkujalle. Kun kävelee kujan alkupäähän, huomaa olevansa taas Toijaistentiellä, lähellä koira-aitausta.

Luontopolku on parhaimmillaan loppukeväällä, kesällä ja alkusyksystä. Märkyys ja liukkaus saattavat toisinaan hankaloittaa luontopolulla kulkemista. Lumisella talvikelillä luontopolku on hyvin kuljettavissa, mutta luontopolun anti on kuitenkin suurempi silloin, kun luonto ei ole vaipunut lepotilaan.

Koira-aitauksen vieressä on kuntoilurata, ja myös tällä alueella on luontopolku, joka on suunnilleen saman pituinen kuin Toijaistenmetsän luontopolku. Luontopolut muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Kuntoiluradan lomitse kulkevaa luontopolkua ei kuitenkaan voi kiertää lumisena talvena, jolloin kuntoradalle on tehty hiihtolatu.


Esittelemme Turun lähiluontokohteita sosiaalisessa mediassa sekä retkillämme. Olit sitten vasta Turkuun muuttanut opiskelija, joka vielä etsii niitä kaupungin parhaita luontopaikkoja, tai pidempään seudulla asunut ja uusia seikkailuja tai retkiseuraa kaipaava, poimi meiltä vinkit ja tule mukaan retkeilemään kanssamme!

Katso retkitiedot tapahtumakalenteristamme: luontoliitto.fi/vasp/tapahtumat