27.2.2021

Turun lähiluonto tutuksi: Friskalanlahti

Teksti ja kuvat: Anna-Kaisa Kauppinen


Friskalanlahti sijaitsee Hirvensalon saaren kaakkoisrannalla. Friskalanlahti on luonnonsuojelualuetta, ja se kuuluu Natura 2000-verkostoon läheisen Rauvolanlahden luonnonsuojelualueen kanssa. Alue on arvokas erityisesti linnustollisesti. 

Friskalanlahti on ruovikkoinen lahti, jossa pesii useita kymmeniä lintulajeja ja lisäksi alue on tärkeä levähdyspaikka muuttolinnuille. Lahdella on lintutorni, joka on suosittu lintuharrastajien keskuudessa. Friskalanlahden alueeseen sisältyy myös laaja laidunniittyalue lehtosaarekkeineen. Kesäisin siellä laiduntaa lihakarjaa.

Friskalanlahdelle pääsee kätevästi monella tavalla. Föli-bussit 14, 15 ja 55 kulkevat Kakskerrantietä pitkin Hirvensalon läpi, ja Friskalanlahden kohdalta löytyy pysäkki. Pyörällä ja autollakin matka luonnistuu. Lintutornille johtavan hiekkatien, Vihtiläntien, alussa on pienehkö parkkipaikka, johon ajopelin voi parkkeerata.


Laidunalueiden välissä kulkeva Vihtiläntie on noin kilometrin pituinen, joten sen verran helppokulkuista, suoraa hiekkatietä pitää kävellä päästäkseen lintutornille. 

Parhaimmillaan alue on keväällä, kesällä ja syksyllä, jolloin mielenkiintoista seurattavaa on riittämiin: Friskalanlahdelta on bongattu esimerkiksi monia harvinaisia lintulajeja. Tavallisimpia vesilintuja ja kahlaajia näkyy varmasti. Tuttu näky on myös alueen yllä liitävä merikotka. Mukavaa seurattavaa ovat myös tyynen rauhallisesti laiduntava nautakarja leikkisine vasikoineen. 

Lumisena talvena alueen laajoilta, tasaisilta hangilta on helposti bongattavissa lähiluonnon eläimien jälkiä: hangilla juoksentelevat ainakin rusakot, metsäkauriit ja ketut.

Nyt, kun muita harrastusmahdollisuuksia on vähän, emmekä voi hengailla porukalla sisätiloissa, lähiluonnon merkitys korostuu entisestään. Kaukana sijaitseviin retkeilykohteisiin ei ehkä ole hyvä reissata, joten paras kohde on se, mihin pääsee vähimmällä matkustamisella.

Esittelemme Turun lähiluontokohteita sosiaalisessa mediassa sekä retkillämme. Olit sitten vasta Turkuun muuttanut opiskelija, joka vielä etsii niitä kaupungin parhaita luontopaikkoja, tai pidempään seudulla asunut ja uusia seikkailuja tai retkiseuraa kaipaava, poimi meiltä vinkit ja tule mukaan retkeilemään kanssamme!

Epidemiatilanne vaikutta retkien toteutumiseen. Rajoitusten vaatiessa keräämme retkille ennakkoilmoittautumiset osallistujamäärän rajaamiseksi. 

Katso ajantasaiset tiedot tapahtumakalenteristamme: luontoliitto.fi/vasp/tapahtumat