23.5.2022

Lumisadetta ja retkeilyä keväisessä saaristossa

Luonto-Liiton Kevätpäivät 2022 Taivassalossa

Kuvat: Jesse Kiviniitty 

Teksti: Milla Mykrä ja Milla Aalto

Huhtikuun alussa vietettiin viimein kahden vuoden tauon jälkeen Luonto-Liiton Kevätpäiviä. Tapahtuma pidettiin saariston helmassa, Tippsundin nuorisoleirialueella Taivassalossa.

Tällä kertaa oli Varsinais-Suomen piirin vuoro järjestää vuosittainen luontoliittolaisten ja luontoihmisten väentapaaminen. Pandemian alun jälkeen tapahtuma oli ensimmäinen Luonto-Liiton suuren mittaluokan tapahtuma, ja kolmipäiväisessä tapahtumassa oli yli 60 osallistujaa.

Kevätpäiviä vietettiin ei niin keväisessä saariston huhtikuisessa säässä: taivaalta tuli vuoroin räntää, lunta ja vettä, mutta välillä saatiin nauttia myös auringosta. Sää ei kuitenkaan estänyt osallistujia nauttimaan ulkoilmasta: kevätpäivillä retkeiltiin niin lintu-, käärme- kuin Kevätseuranta-retkenkin muodossa. Osa osallistujista myös yöpyi omassa teltassaan tai talkoovoimin pystytetyssä puolijoukkueteltassa. 

Saariston luonto oli mitä idyllisin ympäristö monenlaiseen retkeilyyn ja iltamyöhällä nuotiopaikalla istuskeluun. Vaikka kevään merkkejä ei vielä juurikaan näkynyt, tapahtumapaikka ympäristöineen keräsi osallistujilta runsaasti kehuja. 

 

Retkien ja ulkoilun lisäksi kevätpäivien osallistujat pääsivät osallistumaan myös erilaisiin työpajoihin ja ohjelmanumeroihin: ohjelmistossa oli niin retkiruokatyöpajaa, luonnonkosmetiikan valmistusta, Luonto-Liiton jäsenlehden kehittämistä, mielenosoituskoulutusta kuin historiallisia tanssejakin. Jokainen sai itse valita itseään kiinnostavimmat työpajat ja ohjelmanumerot, ja valinnanvaraa löytyi.

Lauantai-iltana nautittiin upeasta perinnemusiikkiesityksestä, jonka tarjoili Kevätpäivien artistivieras Barbora Xu. Yleisö sai myös osallistua laulamiseen. Lisäksi iltaisin saunottiin ja vietettiin aika nuotion ääressä. Myöhäisillan pöllöretki peruuntui huonon sään vuoksi, mutta saunassa kuultiin pöllötarinoita linturengastajalta. Yöllä metsään kehkeytyivät myös salaperäiset metsäbileet.  

Iltapalahetken kruunasi nakkimukityöpaja, jossa osallistujat pääsivät tutustumaan "turkulaiseen perinneruokaan" nakkimukiin, maistelemaan erilaisia vegaanisia nakkeja ja makkaroita ja äänestämään niistä parasta. Nakkimukityöpajan ja tapahtuman muihinkin tarjoiluihin saatiin vegaanisia herkkuja lahjoituksina sponsoreilta: Vegem, Meeat, Vöner, Sauvon säilyke, Makuliha ja Jalofoods. Nakkimukien lisäksi Kevätpäivillä syötiin mm. Jalotofun tarjoamasta tofusta valmistettua palak tofua ja herkullista Vöner-kiusausta. 

Parhaan nakin äänestyksessä suosituimmaksi nousi Makuliha Makukeittiön Kasvismakkara. Sitä kehuttiin mm. aidosta nakkimaisesta mausta. Samaa kehua sai Makukeittiön Kasvisnakki. Vegem Temperamenttinen Chorizo sai kehuja hyvästä suutuntumasta ja mausteiden ystäviltä myös mausteisuudesta. Muu Kasvisnakkia kehuttiin rasvaisuudestaan, jolla se erottui monista kuivemmista nakeista. Muu Chorizonakkia kuvailtiin mm. maukkaaksi ja rouheaksi.


Yli 60 osallistujan porukkaan mahtui niin uusia tuttavuuksia kuin pidempäänkin Luonto-Liiton toiminnassa mukana olleita. Lauantain ohjelmaan kuului ansiomerkkien jako, jossa muistettiin ansioituneita luontoliittolaisia kunniamerkein ja -kirjoin. 

Oli mahtavaa päästä kokoontumaan isolla porukalla pitkän tauon jälkeen. Kolmipäiväinen tapahtuma sujui loistavasti, ja kotiin lähdettiin haikein mielin. Tapahtuman järjestäminen oli hektistä, mutta onnistunut viikonloppu palkitsi. Tapahtumassa suurena apuna, niin ennen tapahtumaa kuin tapahtumaviikonlopun aikanakin, olivat ohjelmanpitäjät ja vapaaehtoiset, jotka pitivät paikat siisteinä, järjestivät mielenkiintoisia työpajoja ja jopa loivat lunta takatalven yllättäessä. 

Mahtavan viikonlopun jälkeen jäämme innolla odottamaan ensi vuoden tapahtumaa, jonka järjestää Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri (POSSU). Oulussa tavataan!