21.9.2019

Nuorten pyöräilytempaus Uhanalaisajot haluaa kääntää huomion elonkirjon hupenemiseen

Mediatiedote 20.9.2019
Turun ilmastoryhmä
Julkaisuvapaa heti

Nuorten pyöräilytempaus Uhanalaisajot haluaa kääntää huomion elonkirjon hupenemiseen

Turun ilmastoryhmä järjestää polkupyöräilytempauksen, jolla halutaan saada lisää huomiota luonnon monimuotoisuuden uhkaavalle hupenemiselle ja edistää sen nousemista julkiseen keskusteluun ilmastonmuutoksen rinnalle. Pyöräilymatka alkaa Turusta aamulla 26.9. ja huipentuu Helsinkiin Earth Strike -ilmastolakkopäivänä 27.9.

Viikolla 39 vietetään maailmanlaajuista ilmastotoimintaviikkoa, sillä on kulunut vuosi ruotsalaisen Greta Thunbergin ensimmäisestä koululakosta, josta syntyi globaali ilmiö. Viikon aikana järjestetään runsaasti ilmastoteemoihin liittyviä tapahtumia. Perjantaina 27.9. ilmastolakkoillaan eri puolilla maailmaa otsikolla Earth Strike, ja isoja lakkotempauksia nähdään myös Suomessa monissa kaupungeissa. Uhanalaisajot – Extinction Race -pyöräilytempaus päättyy Helsinkiin ilmastolakkopäivänä.

Pyöräilytempauksessa kukin osallistuja edustaa yhtä uhanalaista suomalaista eläinlajia teeman mukaisella asulla. Tempausta koordinoi Turun ilmastoryhmä, mutta pyöräilijöitä tulee mukaan myös muista kaupungeista matkan varrelta. Pyöräilijät etenevät pikkuteitä pitkin Turusta Helsinkiin. Pyöräilyreitti julkaistaan tempauksen alla.

Tuorein uhanalaisuusarvio osoittaa, että Suomen eliölajiston uhanalaistumista ei ole onnistuttu pysäyttämään. Lähes kolmasosa kaikista Suomen lajeista kuuluu Punaiselle listalle, joka kootaan uhanalaisuusarvioinnin yhteydessä. Luonnon monimuotoisuuden häviäminen on nyt ennennäkemättömän nopeaa.

Uhanalaisajot-tempauksella halutaan nostaa biodiversiteettikriisi ilmastonmuutoksen rinnalle yhteiskunnalliseen keskusteluun. Luonnonsuojelu on myös ilmastoteko. Monilla toimenpiteillä voidaan hillitä yhtä aikaa ilmastokriisiä ja luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Ilmastokriisiä ei pidä torjua monimuotoisuuden kustannuksella vaan sitä tukien.

“Luonnon monimuotoisuus on vaarassa, eikä aikaa enää ole. Meidän on toimittava nyt”, sanoo tempausta vetävä 22-vuotias Henna Kurki Turun ilmastoryhmästä.

Uhanalaisajoista keskustellaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #uhanalaisajot ja #extinctionrace. Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri tiedottaa tempauksesta omilla sosiaalisen median kanavillaan, esittelee tempaukseen osallistuvien pyöräilijöiden edustamia uhanalaisia lajeja ja jakaa kuvia myös median käyttöön.

Turun ilmastoryhmä on Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin alla toimiva nuorten ryhmittymä, joka järjestää monenlaista ilmastoteemoihin liittyvää toimintaa. Luonto-Liitto on valtakunnallinen lasten ja nuorten luonnonharrastus-, ympäristökasvatus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Se on myös Suomen luonnonsuojeluliiton itsenäinen nuorisojärjestö.

Lisätiedot tempauksesta ja haastattelupyynnöt:

Henna Kurki, tempauksen koordinaattori
email: henna_kurki97@hotmail.com
puh: 0400 371 258

Taustatietoa:

Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus: Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2019 punainenkirja.laji.fi

Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri:
luontoliitto.fi/vasp
instagram.com/llvasp
twitter.com/llvasp
facebook.com/vspiiri