9.3.2016

Harakkakallion Oravat vauhdissa

Kuulumisia Toivolan toimintakeskuksella toimivasta erityislasten ja -nuorten luontokerhosta

Teksti ja kuvat: Pirjo Salo

Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri perusti vuoden alussa kaksi erityisryhmäkerhoa yhteistyössä Toivolan toimintakeskuksen kanssa. Noin 10–16-vuotiaille lapsille ja nuorille suunnattu luontokerho ”Oravat” on pyörähtänyt hyvin käyntiin, ja olemme tutustuneet kerholaisten kanssa kerhon omaan lähimetsään, Harakkakallioon.

Kerholaiset ja toimintakeskuksen ohjaaja seikkailulla Harakkakallion metsässä.

Ensin kartoitimme alueen; sinne mahtuu niin metsäisiä kuin kallioisiakin alueita kivenlohkareinen. Vaikka metsäalueen reunamat ovat osittain melko tiheästikin rakennettuja, ei keskellä metsää ole siitä tietoakaan. Aikamoinen seikkailualue siis keskellä taajamaa.

Harakkakallion metsäalue nousee paikoitellen korkealle ja sieltä näkyy kauas Itäharjun tornille asti, jonne linnuntietä pitkin on lähes 3,5 kilometriä matkaa. Havupuiden valtaama metsäalue on jäänne muinaisesta jääkaudesta. Siitä muistona ovat suuret kivenlohkareet, joita näkyy siellä täällä.

Taivaalla tapahtuu, ja Harakkakalliolta näkyy kauas.

Luontokerholaiset ovat tutustuneet alueeseen leikkien ja aluetta tutkien. Kevät etenee hurjaa vauhtia ja olemme jo aloittaneet Kevätseurantaa. Puiden silmut pullistelevat ja valmistautuvat hiirenkorville puhkeamiseen, pikkupurot solisevat ja vihreää alkaa löytyä sulavan lumen alta.

Roskiakin sieltä löytyy ja kevään mittaan olisi suunnitteilla siivoustalkoita. Reippaat kaverit sieltä jo uudenvuoden rakettiroskia keräilivätkin. Tavoitteena olisi saada metsä siistiksi ja mukavaksi rentoutumispaikaksi kaikille, hauskoja leikkejä ja tutkimusmatkoja unohtamatta.

Rakettiroskia keräämässä.
"Saadaankohan mekin näin iso roskalava?" kerholaiset miettivät.