28.11.2014

Stressitöntä Älä osta mitään -päivää

Älä osta mitään -päivää vietetään tänään 28.11. teemalla krääsätön joulu 

Teksti: Sofia Böling

On jouluaatto ja olen kymmenenvuotias. Joululahjat on juuri avattu ja istun sohvalla, saamani joululahjat ja lahjapaperi vierelläni. Yhtäkkiä hirveä syyllisyydentunne valtaa mieleni. Minusta tuntuu pahalta, että jossakin toisaalla ikäiseni joutuvat raatamaan töissä saadakseen rahaa ruokaan minun pohtiessani, mihin sijoitan kaiken saamani tarpeettoman ja vähemmän tarpeettoman joululahjaksi saamani tavaran.

Viime jouluina olen pyytänyt lahjaksi eettisiä lahjoja: lahjoituksia kehitysmiden lasten ja Itämeren suojelun hyväksi. Sukulaiseni ovat kuitenkin vaatineet, että saavat ostaa minulle jotakin materiaalista, jotta minulla olisi jokin konkreettinen muisto siitä, että sukulaiseni on muistanut minua jouluna. Ajatus ontuu, koska ainakaan minä en enää seuraavana jouluna, minkä tavaran olen saanut joululahjaksi ja minkä olen ostanut jostakin alennusmyynnistä vuosia sitten.

Moni varmasti ajattelee joulun olevan yhdessäolon aikaa, jolloin halutaan tehdä pieniä palveluksia läheisille. En ymmärrä, miksi tämän palveluksen on aina oltava tavaran ostaminen.

Mielestäni paras joululahja on se, että saan olla yhdessä rakkaimpien ihmisten kanssa ja olla heille erityisen kiltti. Ystävälliset sanat tai yhteinen seikkailu säilyvät muistoissa paljon kauemmin kuin mikään aineellinen. Rakkautta ei voi korvata rahalla tai tavaralla.

Säästä sinäkin läheisesi joulustressistä antamalla lahjaksi jotakin, joka ei voi jäädä nurkkaan pyörimään. Alle olen koonnut aineettomia tai kotitekoisia lahjaideoita:

1. Askartele kollaasi, johon liimaat kuvia yhteisistä hetkistänne. Kollaasin voi myös tehdä sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Facebookin Kiitä kaveriasi -sovelluksen avullla.

2. Tee jotakin hyvää syötävää: raakasuklaata, toffeeta, sinappia, hilloa, jäätelöä...

3. Anna lahjaksi hieronta: joko lahjakortti ammattihierojalle tai lupaus siitä, että sinä itse hierot läheistäsi. Halutessasi voit askarrella hierontalahjakortin.

4. Osta liput elokuviin, teatteriin tai konserttiin. Vielä henkilökohtaisempi lahjasta tulee, jos säästät toisen lipun itsellesi ja menette yhdessä haluamaanne tapahtumaan.

5. Onko perheelläsi, kämppiksilläsi tai puolisollasi ja sinulla jokin ehdoton inhokkikotityö? Lahjoita lupaus siitä, että hoidat inhokkikotityön perheenjäsenesi puolesta muutaman kerran.

6. Järjestä seikkailu. Askartele kortti, jossa lukee "lahjakortti seikkailuun" ja anna se läheisellesi. Sopikaa päivämäärä, jolloin seikkailu tapahtuu, mutta älä kerro, mistä on kyse. Voit esimerkiksi viedä läheisesi luontoretkelle, häntä kiinnostavaan museoon, taidenäyttelyyn tai muotinäytökseen, uuteen trendikahvilaan tai paikkakuntanne sight seeingille.

7. Onko läheiselläsi jokin intohimo, esimerkiksi urheilu, taide tai valokuvaaminen? Anna lahjaksi lupaus siitä, että lähdet läheisesi kanssa harrastamaan. Jokainen varmasti rakastaa, kun voi jakaa innostuksensa jonkun kanssa.

8. Asuuko läheisesi kaukana? Lähetä joulukortti, jossa pyydät läheistäsi soittamaan ja sopimaan tapaamisen.

9. Eettiset joululahjat sopivat sellaiselle, jolle esimerkiksi ihmisoikeudet tai luonnonsuojelu ovat sydämenasia. Eettinen joululahja voi olla myös opettavainen: jos lahjoitat lapsen puolesta esimerkiksi poliorokotteita, hän ymmärtää, ettei kaikkialla ole samanlaista terveydenhoitojärjestelmää kuin Suomessa. Tutustu näihin eettisiin lahjavinkkeihin:

Kehitysmaiden lasten hyväksi:
www.uniceflahja.fi/kaikki-tuotteet

Kehitysmaiden naisten hyväksi:
www.unwomen.fi/eettiset-lahjat

Luonnonsuojelun hyväksi:
wwf.fi/vaikuta-kanssamme/tue/kertalahjoitus

www.sll.fi/lahjoita/lahjaluonnolle

Suomalaisten lasten hyväksi:
www.sos-lapsikyla.fi/kummius-ja-lahjoittaminen/tue-kotimaan-tyota/tee-kertalahjoitus

Kirkon ulkomaanavun hyväksi:
www.toisenlainenlahja.fi

Jos nämä lahjavinkit eivät kolahda, lisää löytyy täältä: maailma.net/eettiset_joululahjat