25.11.2016

Älä osta mitään - älä osta tonttua!

kierrätysmateriaalitonttu
Teksti ja kuvat: Silja Aalto

Tontut taitavat olla taas muotia. Ainakin niitä näkee nyt lähes kaikissa tavarataloissa ja lahjatavaramyymälöissä. Ja ovathan ne kieltämättä todella sympaattisia. Melkein omaankin torppaan haluaisi kotihaltijan piristämään synkkiä iltoja.

Tonttumarkkinoilla on kuitenkin ilmeinen ongelma. Laadukkaammat lähellä tuotetut käsityötuotteet ovat selvästi nuorisobudjetin ulkopuolella, kun taas huomattavan edulliset tuotteet ovat peräisin halvan tuotannon maista. Niiden valmistus ja kuljetus ei ole ympäristöystävällistä, ja tuotannon eettisiä lähtökohtia on vaikea selvittää. 

Ongelman voi ratkaista askartelemalla itse omat tonttunsa. Samalla saa kierrätettyä vanhoja materiaaleja. Itse tehty on myös lahjatavarana aina persoonallinen ja kaunis.


Ohje: Askartele tonttu kierrätysmateriaaleista

Etsi puhdas lasipurkki. Purkin koko ratkaisee, kuinka pulskan tontun saat. Valitse purkin etupuoleksi kohta, jossa on etiketti.

Kierrä piippurassia tai rautalankaa purkin suulle, ja nosta piippurassin päät purkin edestä ja takaa pystyyn ylös. Kierrä ylhäällä olevat päät yhteen. Piippurassin pituus määrää hiippalakin korkeuden.

Esimerkkitonttumme.
Jos piippurassia tai rautalankaa ei ole, voit rullata kartongista kartion ja teipata sen purkin suulle. Kartio kannattaa laittaa hieman kallelleen taaksepäin.

Valitse pari reikäisiä vanhoja sukkia, joiden väri sopii tontun vaatetukselle. Sukat voivat tietysti olla myös eri paria.

Tontun haalari: Leikkaa sukan varsi pois kantapään kohdalta. Pue sukka lasipurkin päälle alakautta. Sukan varpaiden kohta jää purkin alle.

Hiippalakki: Pue toinen sukka lasipurkin päälle yläkautta. Sukanvarren yläreunasta tulee tontun lakin alareuna. Leikkaa sukan päästä ylimääräinen kangas pois niin, että sukkaa riittää hieman piippurassin tai kartongin yli. Ompele hiippalakki neulalla ja langalla takaa kiinni. Hienoimman tuloksen saat kieputtamalla kankaan ensin kierteelle/rullalle, jonka sitten kiinnität ompeleilla. Lakki kannattaa kiinnittää takaa muutamalla pistolla haalarin reunan päälle.

Parta: Parran voi tehdä vaikkapa villasta, villalangasta tai vanhan vaatteen karvareunuksesta. Minulla sattui olemaan kaapissa lukioaikoina ostettu hopeanvärinen tekoparta, jota emme tulisi enää ikinä tarvitsemaan. Ensimmäisen esimerkkitontun parta on leikattu siitä. Toisen partaan kokeilin omia hiuksiani, mutta niiden liimaaminen oli hyvin vaikeaa.

Kasvot voi toteuttaa kahdella tavalla:

Yksinkertaisempi vaihtoehto on liimata parta suoraan etupuoleksi valittuun etikettiin läpinäkyväksi kuivuvalla askarteluliimalla. Huomioi, että pipo lasketaan lopuksi ”silmille”, eli parran yläreunan päälle. Pipon reunan alta pilkistävän nenän voi tehdä vaikka puuhelmestä.

Tontut kotitekoisen kierrätyskynttilän valossa.
Luovempi vaihtoehto on värjätä soikea pala paperia ihon väriseksi, ja piirtää siihen suu. Kasvopaperi liimataan purkin etukylkeen. Sen jälkeen partaa asetellaan suun alle ja pieninä paloina myös viiksiksi suun yläpuolelle. Lopuksi nenä liimataan viiksien päälle.

Lisävinkkejä:

Kuvien suuremmalla tontulla on myös kädet. Ne muodostuvat yhdestä piippurassista, joka on kiinnitetty takaa kartonkikartion reunan alle ennen vaatteiden pukemista. Sukasta pois leikatusta ylimääräisestä palasta on kiedottu hihat, jotka on ommeltu käden alapuolelta kiinni.

Näiden esimerkkitonttujen nenät eivät ole valmiita helmiä. Ne on tehty leikkaamalla aikakauslehdestä parin neliösentin kokoinen ruutu ihon väristä paperia (esim. valokuvasta jonkun henkilön posken kohdalta). Paperin kääntöpuolelle on levitetty liimaa, jonka jälkeen se on rytätty nenän muotoon. Kun paperimyttyä puristaa hetken, se kuivuu muotoonsa.

Myös tontun kasvot voi tietenkin leikata vaikka kokonaan lehtikuvasta, ja liimata vain parran ja nenän valmiiseen naamaan.


Tänään vietetään Älä osta mitään -päivää. Kiinnittäkäämme kaikki huomiota ostopäätöksiimme tulevan juhla- ja lomakauden aikana. Lisää kierrätystä ja askartelua luvassa Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin jouluaskarepajassa Koroisten kahvilalla 2.12. Muista ilmoittautua mukaan 28.11. mennessä!

#äläosta #äom #blackfriday #kestäväjoulu #krääsätönjoulu