14.4.2016

Kevätpörriäiset ja nurmilinnut ovat täällä

Terveisiä Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin Kevätseuranta-retkeltä

Teksti ja kuvat: Milla Aalto

Turun seudulla kolmatta Kevätseuranta-viikonloppua vietettiin kerrassaan ihastuttavassa säässä. Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirin nuorten Kevätseuranta-retki alkoi sunnuntai-iltapäivänä häikäisevässä auringonpaisteessa, 10 °C lämmössä ja leppeässä tuulessa. Suuntasimme viiden osanottajan retkiporukalla Halistenkoskelta Virnamäen metsiin ja kalliokedoille, Aurajoen rantapoluille ja Ravattulan pelloille kevään merkkejä etsimään.

Kohisevalla Halistenkoskella oli liikkeellä paljon muitakin ulkoilijoita.

Heti retken aluksi tehtiin ensimmäiset Kevätseuranta-havainnot: västäräkit kisailivat Halistenkosken kalaportaiden kaiteilla ja naurulokit mekastivat joella. Pirteät nurmilinnut olivatkin suurelle osalle porukasta kevään ensimmäiset, ja itsekin olin tehnyt ensihavaintoni niistä vasta edellisenä päivänä. ”Västäräkistä vähäsen” tuntui tässä säässä aivan asialliselta ennusteelta, vaikkei kesä vielä aivan nurkan takana olekaan.

Löydäktö västäräkin?

Matkalla Virnamäelle nähtiin tienvarressa joukoittain kukkivia leskenlehtiä. Yksi sammakko havaittiin myös tien reunalla, arvatenkin matkalla kutupaikoille, ja peipon laulua kuului jo joka suunnalta. Kärpäset surrasivat. Kävellessä tuli lämmin, ja takkeja piti jo alkaa riisua. Eikö ensihavaintoa tyytyväisestä ulkoilijasta t-paidassakin voida pitää melko varmana kevään merkkinä?

Leskenlehti merkittiin Kevätseurantaan ehdottomasti runsaaksi.

Kuljettuamme hevoslaitumien välitse kaartavaa mutaista tietä metsän reunaan havaitsimme oitis kekomuurahaisten olevan liikkeellä. Keossa kuhisi korvin kuultavasti ja polullakin näkyi vilinää. Kevätpiipot kukkivat vanhojen mäntyjen varjossa. Metsässä raikui niin räkätti-, musta- kuin punakylkirastaankin laulua. Hurjasta lintukonsertista oli vaikea osoittaa yksittäisten lintujen ääniä retkeläisille.

Muurahaiskeon pinnalla kävi vilinä.

Virnamäestä siirryttiin Aurajokirantaa seuraillen Ravattulan suuntaan, tarkoituksena piipahtaa pienellä lammella katsomassa, josko vesiliskoja tai vaikka lisää sammakoitakin olisi näkyvillä. Lammella tavattiin kuitenkin vain vesimittareita ja malluaisia, mutta sen sijaan joella havaittiin koko joukko sammakoita soitimellaan – keskellä kirkasta päivää. Matkalla peltojen poikki myös kuultiin ja nähtiin kiuruja soidinlennossaan.

Vesiliskolammella oli hiljaista.

Lämmin sää oli houkutellut liikkeelle jo ensimmäiset kimalaisetkin. Rauhallisesti maanpinnan tuntumassa pörräileviä kimalaiskuningattaria havaittiin retken aikana peräti kaksi. Onneksi pajut ja leskenlehdet ovat jo kukassa ja tarjoavat ravintoa pörriäisille. Myös vasta heränneitä nokkosperhosia lepatteli jokirannassa laitumen reunalla pari kappaletta. Perhosten myötä ajatukset lensivät nopeasti kesään ja Virnamäen kallioketojen kukkaloistoon. Nyt kasvillisuutta oli vielä aika niukasti, mutta tunnelma oli kuitenkin mukava.

Virnamäen kallioketo oli vielä aika talvisen näköinen - auringonpaiste kuitenkin lämmitti jo reippaasti.

Hyvinkin läheltä kaupunkikeskustaa voi löytyä yllättävän hienoja, kokemisen arvoisia luontokohteita. Virnamäellä pääsee ihailemaan vanhaa metsää jyhkeine mäntyineen ja Aurajoen rannan kallioketojen idyllistä perinnemaisemaa vain muutaman kilometrin päässä Turun vilinästä. Kohde on myös arkeologisesti ja kulttuurihistoriallisesti kiinnostavaa rautakautista muinaisjäännösaluetta. Metsästä löytyy muun muassa salaperäisiä kuppikiviä. Retkellä keskusteltiinkin paitsi kevään merkeistä myös muinaisjäännöksistä, joiden taustoja valotti arkeologiaan opiskeleva piiriaktiivimme.

Alueen rautakautisten asukkaiden kovertamia, mahdollisesti uhraukseen käytettyjä kuoppia suuren kiven pinnassa.

Seuraavan kerran Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri järjestää Kevätseurantaa 24.4. Turun Kakskerrassa Lasten luontopäivä -tapahtuman yhteydessä. Tulossa on myös nuorille suunnattu linturetki Kaarinassa Piikkiönlahdella 7.5. Tornien taiston puitteissa. Lisätiedot näistä ja muistakin tapahtumistamme löytyvät tapahtumakalenteristamme: www.luontoliitto.fi/vasp/tapahtumat

Tämä retkikertomus on julkaistu alun perin Kevätseurannan blogissa.