30.3.2016

Maailmanparantamista ja yhdessäoloa Pohjanmaalla

Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri osallistui Luonto-Liiton Talvipäiville 18.-20.3. Tänä vuonna Talvipäivät pidettiin Kokkolassa Ohtakarin saarella, entisen Lohtajan kunnan alueella. Järjestämisvastuussa oli Luonto-Liitto Pohjanmaa.

Teksti: Sofia Böling
Kuvat: Pilvi-Leena Peltomäki

Talvipäivät kokoaa luontoliittolaiset eri puolilta Suomea pitämään hauskaa, toimimaan ja oppimaan yhdessä. Monet uudet kasvot tulivat viikonlopun aikana tutuiksi. Jo matka biokaasubussilla taittui yhdessä Uudeltamaalta, Hämeestä ja Keski-Suomesta tulevien luontoliittolaisten kanssa. Myös pohjoisemmista piireistä tuli usea osanottaja.

Ohtakari on saari ja kalastajakylä Kokkolassa. Ohtakarin ranta näytti henkeäsalpaavan kauniilta, kun se kimalteli lumen peitossa auringonvalossa ja kun jäinen meri näytti sulavan horisontissa siniseen taivaaseen.

Pilvi-Leena Peltomäki
Ohtakarin ranta.
© Pilvi-Leena Peltomäki
Pilvi-Leena Peltomäki
Ohtakarin luonto ei ole koskematonta, vaan saarella on kalastajakylä ja leirikeskus.

© Pilvi-Leena Peltomäki


Talvipäivillä oli luvassa tutustumista, retkeilyä, luentoja, iltaohjelmaa ja saunomista. Lauantain ohjelma alkoi Luonto-Liiton piirien esittelyllä, jota seurasi luento pyhästä ja sen katoamisesta luonnossa.

Suuren osan ajasta veivät pienemmissä ryhmissä toteutetut työpajat. Kukin Talvipäiville osallistunut osallistui kahteen työpajaan. Työpajojen aiheet vaihtelivat laidasta laitaan: toisissa työpajoissa keskusteltiin aktivismista, toisissa tutustuttiin syväekologiaan tai sopeuduttiin liikkumaan äänettömästi luonnossa. Halukkaat pääsivät kokeilemaan vaikuttamista videolla ja ideoimaan netin käyttöä luonnonsuojelussa. Osa opetteli ilmastokasvatusta eli ilmastonmuutoksesta kertomista lapsille.

Kuten Luonto-Liiton tapahtumissa yleensä, myös tämän vuoden Talvipäivillä syötiin hyvin. Lauantai-iltana herkuteltiin, koska monilla Luonto-Liiton piireillä - myös Varsinais-Suomen piirillä - on tänä vuonna 40-vuotissyntymäpäivät.

Lauantain iltaohjelmassa ei unohdettu kyseisenä päivänä vietettyä Earth Houria: osa illan ohjelmasta tapahtui tunnelmallisesti kynttilänvalossa. Illalla jaettiin ansiomerkkejä ja tanssittiin metsätansseja. Ne ovat piiritansseja, joita säestää suomalaiseen muinaisuskoon pohjautuva, metsäteemainen vuorolaulu.

Huomiota herätti hippituoli. Hippituolissa voi tunnustaa ympäristösyntinsä ja hyvitykseksi pyöräyttää pyörästä hyvän teon.
© Pilvi-Leena Peltomäki

Lisäksi illalla kilpailtiin seuraavien Talvipäivien järjestämisvastuusta Keski-Suomen ja Hämeen piirien välillä jo lopetetun Bumtsibum -tv-ohjelman tyyliin. Keski-Suomen piiri voitti ja sai kunnian järjestää ensi vuoden Talvipäivät.

Luonto-Liittoon olennaisesti kuuluva retkeily oli osana myös Talvipäivien ohjelmaa. Uskaliaimmat ja vähiten unta tarvitsevat luontoliittolaiset lähtivät aamulla linturetkelle ja illalla pöllöretkelle.

Lintutorni Ohtakarilla.

© Pilvi-Leena Peltomäki


Sunnuntaina  pääsimme osallistumaan kakkarataan, jonka ideana oli tunnistaa eläimiä niiden ulosteiden perusteella.

Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri kiittää järjestäjiä, työpajan vetäjiä ja kokkeja vuoden 2016 Talvipäivistä. Nähdään ensi vuonna Keski-Suomessa!